< Reny Juta: Coke(n) met tunnelsterren

Tuesday, September 27, 2005

Coke(n) met tunnelsterren

Hieronder staat een recept dat mijn excollega (nu vriendin) en ik ooit eens speciaal hebben bedacht voor het openingsfeest van de Westerscheldetunnel in 2003. Eigenlijk hoort dit op de kooksite thuis, maar aangezien het geen echt recept is (het lijkt me tenminste niet raadzaam om uit te proberen), leek het me wel leuk om dit hier te plaatsen. Het is er in elk geval melig genoeg voor.



WC eend met bentonietsaus (een typisch Zeeuws-Uteregs culinair kunstwerkje voor sterke magen)
Ingrediënten:
1 flinke WC eend (glorix of een ander gerenommeerd merk)
100 gram Zeeuwse boter
1 halve liter bentoniet
2 salmonella-eieren nr. 3
snufje peper of snuifje coke (te verkrijgen in Utrecht Hoog Catharijne)
mespuntje zout
gemengde Zeeuwse kruiden (niet zuinig mee omspringen!)
2 eetlepels salsaparilla (kruiden van Grote Smurf voor de magische finishing touch)
maagtabletten c.q. rennies
voor de garnering gebruiken we verse, net uit hun tent gelokte mosseltjes

Indien de WC eend uitverkocht is, kan deze vervangen worden door een verse stresskip. Malse exemplaren hiervan zijn volop in de aanbieding bij de Bouwdienst te Utrecht of bij het PBB Westerscheldetunnel te Goes, lekker en niet duur.

Zoek een flinke braadpan en doe hierin de Zeeuwse boter. Voor een snelle bereiding steekt u het vuur aan, dan smelt de boter eerder. Als u relaxed wilt koken mag u de pan ook buiten in de tuin op een bankje in het zonnetje zetten. Deze laatste optie geniet onze voorkeur, want dat geeft u volop tijd om de eend tactvol voor te bereiden op haar laatste zwemtocht naar gene zijde (om met onze projectmanager te spreken).
Volgende stappen:
Wrijf de eend in met peper, coke, zout en kruiden. De salsaparilla voegt u pas op het laatste moment toe. Let er op dat u eerst de eend plukt. Het is wat onhandig om de kruiderij uit al die verbrande veren te kluiven.
Zodra de boter begint te bruinen en het schuim is weggetrokken neemt u ontroerd afscheid van de eend en legt haar voorzichtig in de pan. Een minuut of 10 op hoog vuur rondom aanbraden en nu en dan met een vleesvork prikken. Als u “au” hoort dient u met een grote pollepel net zo lang te slaan tot het stil is. Deksel op de pan en de eend een poosje in haar eigen sop gaar laten koken. Zet het vuur wel laag, anders komt er teveel rookontwikkeling en daardoor loopt u het risico teveel ongenode gasten over de vloer te krijgen, zoals de openbare hulpdiensten en dergelijke.
Zoek intussen een beslagkom en klop de salmonella-eieren goed los. Zeef de bentoniet en voeg dit telkens met kleine scheutjes aan de eieren toe. U blijft voortdurend roeren tot het een mooie egale mousse wordt.
Na 3 vlieguren haalt u het deksel van de braadpan en legt de eend op een grote platte Wedgwood schaal (ander Engels merk mag ook). Leg een theemuts over de eend, zodat deze goed warm blijft. Doe het bentonietmengsel in de pan en pook de boel flink op. Laat het een kwartiertje sudderen en doe op het laatste moment de salsaparilla erdoorheen. Giet de (hopelijk nog vloeibare) saus over de eend en garneer het met de dakloze mosseltjes.

Lekker met zeekraal en gebakken Zeeuwse bintjes die uit de Boomse klei getrokken zijn.

Bij zo’n exquise maaltijd mag een lekker voorgerecht uiteraard niet ontbreken. Wij raden u aan de Indiase Slurryschild(padden)soep met groûtons geïnjecteerd te serveren en om het geheel af te maken kunt u als nagerecht kiezen voor een boorkopje met slagroom.

Als echte projectmedewerkers hebben wij natuurlijk niet nagelaten een degelijke risicoanalyse op te stellen. Hieronder een Plan van Aanpak om zo min mogelijk slachtoffers te maken:

U nodigt een select gezelschap uit en de minst sympathieke mag als proefpersoon dienen.
Neem de proefpersoon apart in de keuken en laat deze een hapje nemen.
Als deze proefpersoon paars aanloopt en er komen rookpluimen uit de oren, waarna hij of zij verkrampt neerstort, neemt u de volgende (verbeter)maatregelen:

· werk de proefpersoon weg, desnoods in het gootsteenkastje
· trek een opgewekt gezicht en ga terug naar uw andere gasten
· vertel dat er kortsluiting is in de keuken en dat daardoor de maaltijd mislukt is
· doe een voorstel om met de rest van het gezelschap gezellig te gaan chinezen.

Mocht de maaltijd onverhoopt wel een succes blijken te zijn, maar toch wat zwaar op de maag te liggen, dan kunt u de vernieuwde versie van de Westerscheldetunnelsite raadplegen. Hier staan onder het kopje “boorproces” geweldige hulpmiddelen beschreven tegen verstoppingen en verklevingen, bijvoorbeeld: agitatoren, centrumsnijder, brekerwals, filterrek en zuigmond (uh?!)

Met dank aan: Nico de Jonge en Freek Wermer voor hun kooktips en inspirerende ideetjes.
Eet smakelijk!

Reny en Caroline

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Hallo Reny,

Da's toch toevallig! Wil ik als geinteresseerde wat weten over de Westerscheldetunnel en kom ik op deze blogsite (?).
Ik geniet wel van je columns, maar heb nog geen tijd gehad om ze allemaal te lezen.
Zelf heb ik nog geen site of blog (moet nog veel leren blijkbaar) maar heb alwel een emailadres: pluschaudf@hotmail.com

Mag ik je als taalliefhebber de volgende mooie sites aanraden? Doe er je voordeel mee.
Laat weten wat je er van vindt.

leuke taalvondsten:
http://www.lavolta.nl/orgaan/groter/lijsten.php

soms prachtige gedichten door professionals en amateurs
http://www.nederlands.nl/

Deze is een must
http://www.onzetaal.nl/

voor rijmwoorden, nederlandse woorden en vertaalwoorden
http://www.rijmwoorden.nl/
http://www.nederlandsewoorden.nl/
http://www.vertaalwoord.nl/

grappig
http://www.taalkabaal.nl/

citaten
http://www.citaten.net/

het woordenreservaat
http://www.collignon.tv/

voor al het andere
http://taal.pagina.nl/

Tot ziens,
Pluschaud

12:01 PM  

Post a Comment

<< Home

-----------------------------------------------
Google
< Blog Directory