< Reny Juta: Archeon

Tuesday, June 02, 2009

Archeon

Gisteren ben ik voor ‘t eerst in het Archeon geweest, het themapark in Alphen aan de Rijn. Hier wandel je van de prehistorie naar de Romeinse tijd zo de middeleeuwen in. Het is knap gemaakt. Als je zo’n plaggenhut binnenstapt waan je je meteen duizenden jaren terug. Toen wij er rondliepen waren er net hele hordes Vikingen neergestreken die graag uitleg gaven over hun wapens en andere dingen.
Van fietsen met Mich

De zogenaamde gevechten zijn leuk om te zien. Je ziet ze op elkaar inhakken met zwaarden en bijlen. En dan liggen er her en der gesneuvelde soldaten. Maar die blijven niet lang dood, want zodra er een sneuvelt en valt op een ‘lijk’ dat daar al eerder lag, dan zie je dat lijk ineens heel beschermend zijn handen voor zijn hoofd houden. Ja dat kan natuurlijk niet he, dood is dood! En sommige van die vechters gingen wel heel snel liggen, dat waren volgens mij voetballers, die hebben er ook een handje van. Nu kon ik het me wel voorstellen, want het was bloedheet en als je dan in van die berenvellen op elkaar in staat te hakken wil je best onderuit zakken, dan maar een loser!
Van fietsen met Mich

Wat grappig is om te zien is een oermens in van die koeienschillen (zo duidde mijn zoon vroeger een koeienhuid aan) en die loopt dan met een Nokia te bellen of een filtersigaret te roken! Ook zo lekker ongerijmd. Je zag het vroeger in van die slecht geregisseerde films ook wel: een heftige scene uit het Romeinse tijdperk en dan had een zo’n gladiator een Rolex horloge om! Of in de vroegere Floris serie een vliegtuig of vrachtwagen op de achtergrond voorbij zien gaan. Bij Floris keken ze helemaal niet zo krap, want ik heb die knecht Sindala weleens als afscheid horen zeggen: nou we bellen wel he! En hij bedoelde geen koeienbel!
Van fietsen met Mich

Het leukst waren de gladiatoren. Die brachten een komische show in het amphitheater. Toen pas merkten we hoeveel mensen er binnen waren. Het was drukker dan we dachten. De show was geweldig. Maar ik snap nu wel dat mensen heel makkelijk gemanipuleerd kunnen worden. Toen er geroepen werd: “genade of dood” was de keus kennelijk niet moeilijk! De hele arena stond met die duim naar beneden. Nu was dit alleen maar show. Hoe zal dat vroeger in het echt gegaan zijn?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

-----------------------------------------------
Google
< Blog Directory